KWT in het nieuws

selma_burgemeester.jpg

Oud klimaatburgemeester Spencer Roozenboom met de nieuwe Klimaatburgemeesters: Ellen van Oost, Selma Laarman (klein wonen in de tippe) en Koos Wijbenga© Gemeente Zwolle


Zwolle krijgt vier nieuwe klimaatburgemeesters: "Klimaatverbetering begint bij jezelf"

3 november 2022:

  https://www.rtvoost.nl/nieuws/2159002/zwolle-krijgt-vier-nieuwe-klimaatburgemeesters-klimaatverbetering-begint-bij-jezelf


  Na één jaar als Klimaatburgemeester draagt Spencer Rozenboom in Zwolle deze week het stokje over aan vier nieuwe klimaatburgemeesters, Ellen van Oost (67), Selma Laarman (23), Koos Wijbenga (64) en Jean Frantzen (56). Waarom vier?

  ‘’Het klimaat is groot. Om klimaatverbetering te stimuleren zijn alle handen welkom’’, aldus Ellen van Oost. Zwolle heeft ervoor gekozen om naast de burgemeester een klimaatburgemeester te kiezen die zich volledig richt op het groener maken van Zwolle. Hoe lang de klimaatburgemeesters dit keer blijven, weten ze nog niet. Ze hopen in ieder geval in hun eerste jaar impact te maken met nieuwe projecten. De initiatieven die Spencer Roozenboom het afgelopen jaar heeft opgezet blijft hij overzien.

  Ze zijn niet uitgekozen en er is ook niet op ze gestemd. De nieuwe klimaatstrijders hebben zichzelf opgegeven om klimaatburgemeester te worden. "Zwolle is een bijzondere stad en erg klimaatbewust. Zwolle is groen, hier worden bewuste keuzes gemaakt", zeggen ze alle vier. De visie voor het komende jaar is om samen met burgers en ondernemers de nieuwe klimaatinitiatieven aan te pakken, zoals vergroening of verduurzaming van Zwolle. ‘’Wanneer bewoners van Zwolle positief en actief betrokken worden om bijvoorbeeld een wijk te verduurzamen, geeft dit het mooiste resultaat,’’ vertelt van Oost.

  Voortborduren

  De nieuwe vier klimaatburgemeesters hoeven het wiel niet uit te vinden. Ze kunnen voortborduren op de weg die Spencer Roozenboom, de eerste klimaatburgemeester, heeft gelegd. In het afgelopen jaar inspireerde Roozenboom vele mensen tot vergroening en verduurzaming. Met verschillende collectiviteitsacties vanuit Stadshagen en 'Zwolle doet Groen’ werden Zwollenaren aan een betaalbare zonnepaneleninstallatie of aan een voordelig biodivers groen dak geholpen. Ook is er een nieuw bos aangelegd: het Stadshager Bos, wat moet zorgen voor verbetering van biodiversiteit en het opnemen van CO2.


  Ik wil graag de generatie die straks aan het roer staat helpen

  Selma Laarman, Klimaatburgemeester

  Klimaatverbetering begint bij jezelf

  Wijbenga zegt boos te zijn op zijn eigen generatie. Met de motivatie om toch bij te dragen en het klimaat te verbeteren heeft hij zich aangemeld als klimaatburgemeester. ‘’Klimaatverbetering begint bij jezelf. Ik probeer heel bewust te leven, ik vlieg niet en mijn gezin verbruikt bijna geen energie’’, zegt Wijbenga.

  Hij vindt dat je niet alleen moet vertellen wat burgers en ondernemers kunnen verbeteren, maar dat je dit ook zelf moet kunnen waarmaken. Op de klimaatavonden die hij organiseert worden ondernemers bij elkaar gebracht om krachten te bundelen. Op deze avonden kan een collectief worden opgericht om bijvoorbeeld krachten te bundelen om samen van het gas af te gaan. Of de daken van bedrijven te vullen met zonnepanelen. Dit is wat Wijbenga voor zich ziet in zijn eerste jaar als Klimaatburgemeester.

  Domino-effect

  De nieuwe functie als klimaatburgemeester past perfect bij Ellen van Oost. Zij wil zich het komende jaar graag focussen op verduurzaming van wijken en buurten. Zelf is ze al erg bewust bezig en al jaren actief in ‘50 tinten groen’, een organisatie die op plek 43 van de top 100 klimaatorganisaties in Nederland staat. ‘’Vaak is er een domino-effect. Als één iemand in de buurt begint met het verduurzamen van zijn of haar huis, zet dit de omgeving aan het denken’’, vertelt Van Oost. Zij wil graag mensen inspireren en helpen deze verduurzaming door te voeren.

  Klimaatverbetering begint bij jezelf

  Koos Wijbenga, klimaatburgemeester

  Jongeren voelen zich machteloos

  De jongste van de vier is Selma Laarman. Zij vertelt dat jongeren zich vaak machteloos voelen en niet weten wat zij kunnen doen om te helpen met de verduurzaming en de toekomst van het klimaat. ‘’Ik wil graag de generatie die straks aan het roer staat helpen’’ zegt Laarman. Dit hoopt ze te doen door jongeren plannen te laten bedenken. Samen kunnen ze dan kijken of het haalbaar is om dit uit te voeren. ‘’Dit is educatief goed, maar ze worden zo ook betrokken om te helpen aan een betere toekomst.’’

  Het klimaatburgemeesterschap werd in het leven geroepen door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). De klimaatburgemeester gaat zich bezig houden met je raadt het al, het klimaat. De klimaatburgemeesters moeten de Zwollenaren inspireren, zodat iedereen in de stad zich gaat inzetten voor een beter klimaat.


  https://www.weblogzwolle.nl/nieuws/109399/klein-wonen-in-de-tippe.html

  Zwolle – Niet groter wonen dan nodig en met een kleine ecologische voetafdruk: dat is het credo van vereniging Klein Wonen in de Tippe.


  Klein Wonen in de Tippe is een collectief particulier woonproject dat 36 woningen wil realiseren in de Tippe, in de wijk Stadshagen. Ze willen een woongemeenschap creëren waar het niet enkel draait om klein wonen, maar ook om sociale verbondenheid en een duurzame levensstijl. Ze werken nauw samen met de Zwolse woningcorporatie Openbaar Belang. Het moet een sociale en natuurlijke woonwijk worden. Er zijn nog enkele woningen te koop.

  Selma Laarman van Klein Wonen in de Tippe: “De vraag naar kleine woningen is erg urgent en actueel. De woningen zijn betaalbaar, circulair, energieneutraal en sociaal inclusief. Bij Klein Wonen in de Tippe staat minimalistisch wonen en leven centraal, waar oog is voor de natuur en elkaar. Natuurlijke materialen zowel binnen als buiten, veel groen en een ruime collectieve tuin. Een plek waar mensen samenkomen en kinderen de wereld ontdekken. Een thuis.”

  De eerste informatiebijeenkomst is al achter de rug. De volgende staan gepland op zondag 13 november en zondag 27 november van 14.00 tot 15.00 uur. Locatie: Recreatiezaal van complex Hof van Zwolle aan de Ossenmarkt 44 t/m 123.